vineri, 16 ianuarie 2009

Casablanca (1942)


Casablanca este un film romantic din 1942, numit astfel după locul de desfăşurare al acţiunii sale, oraşul marocan Casablanca, pe atunci controlat de Franţa. Filmul a fost regizat de Michael Curtiz, avându-i ca protagonişti pe Humphrey Bogart, în rolul lui Rick Blaine, şi pe Ingrid Bergman, în rolul Ilsei Lund. Filmul se concentrează asupra conflictului lui Rick între, conform spuselor unuia dintre personaje, dragoste şi virtute : el trebuie să aleagă între dragostea lui pentru Ilsa, şi a acţiona corect, adică să o ajute pe ea şi pe soţul ei, liderul Rezistenţei, să plece din Casablanca, pentru a putea continua lupta împotriva naziştilor.

„Casablanca” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX. Deşi era un film din „lista A”, cu actori consacraţi şi scenarişti de primă mână, nimeni nu se aştepta ca filmul să aibă un succes extraordinar; era considerat doar unul dintre duzinele de filme produse la Hollywood în fiecare an. Totuşi, filmul a avut parte de un succes important, chiar dacă nu extraordinar, încă de la premiera sa. A crescut în popularitate cu timpul, fiind ales de multe ori printre cele mai bune filme din istorie. Criticii de film au apreciat prestaţiile carismatice ale lui Bogart şi Bergman, chimia dintre cei doi, profunzimea caracterizării, regizarea impecabilă, scenariul inteligent, şi impactul emoţional al filmului per ansamblu.

http://static.going.com/thumbnails/1ba/xy1024_83dbd27c6fc2c21f3b42695aaae71e2d.jpeghttp://graphics.boston.com/bonzai-fba/AP_Photo/2006/04/07/1144436151_3994.jpg




Descarca filmul

0 comentarii: